Hvordan skrive den perfekte jobbsøknad 2018-01-28T21:55:51+00:00

Hvordan skriver du en god jobbsøknad? En komplett guide

skrive jobbsøknad

Det er ikke enkelt å vite hva man bør inkludere i en jobbsøknad og hva man bør utelate. For mange føles det ut som en tung affære og mange spørsmål dukker opp. Hva skal man ha med? Hvor lang skal den være? Hva forventer arbeidsgiver å lese om? Nedenfor kommer all informasjonen du trenger for å skrive en god jobbsøknad som vil sikre deg et intervju.


Hva er en jobbsøknad?

En jobbsøknad er et personlig brev man sender sammen med CV-en. Dette brevet skal forklare arbeidsgiver hvorfor nettopp du skal ha denne jobben.

I motsetning til en CV, som ramser opp erfaring og kvalifikasjoner, skal en jobbsøknad gi et mer personlig og helhetlig inntrykk av hvorfor du er passende person til akkurat denne jobben.

Det kan føles svært krevende å skrive en god søknad, men dersom man tar et steg av gangen og virkelig legger ned innsats i arbeidet, vil det til slutt være lekende lett.

Hvorfor er det nødvendig å skrive en søknad?

OK, så jeg jeg skjønner hva en jobbsøknad er, men hvorfor er det nødvendig å skrive en? Burde ikke CVen være nok informasjon en arbeidsgiver trenger?

Ideelt sett vil vi si ja. Du bør alltid sørge for at din CV er så sterk som overhode mulig og skreddersydd for enhver jobb du søker på (mer om dette senere), men å sende inn denne uten et søknadsbrev i tillegg kan ha en negativ virkning.

En CV er et dokument som enkelt gir en oversikt og et sammendrag av dine evner, kvalifikasjoner og oppnåelser. En godt laget CV bør klart og tydelig gi et bilde av hva du kan, men det sier lite om hvem du er.

Det er her en jobbsøknad kommer på banen.

En godt skrevet jobbsøknad har en rekke formål utover å bare vise hvordan navnet ditt staves.

Den gir en potensiell arbeidsgiver viktig informasjon om deg som han eller hun ellers ikke ville fått tak i ved å kun se på CVen.

En godt skrevet jobbsøknad er gyllen mulighet for deg til å vise deg frem som et individ, ikke bare som en jobbsøker.

Den bør fremheve dine kvaliteter, og samtidig demonstrere hvordan nettopp du skiller deg blant mengden av hundrevis, eller kanskje tusenvis av andre kvalifiserte jobbsøkere.

Jobbsøknaden bør også tydelig vise hvorfor du er det rette valget for den utlyste stillingen, hva som gjør deg til den “perfekte kandidat”, og alt dette skal være oppnådd før du i det hele tatt har vært på intervju.

Men hva om jeg søker på en jobb hvor de kun etterspør en CV, er det da fortsatt nødvendig å legge ved en søknad?

Absolutt!

Å sende inn en CV uten jobbsøknad i tillegg er en sjanse man kaster bort i et såpass konkurransedrevet jobbmarked som vi opplever i dag.

En jobbsøknad fungerer ikke bare som en mulighet til å introdusere deg selv og dine beste kvaliteter, men det er samtidig rom for å forklare vekk enhver bekymring en potensiell arbeidsgiver måtte ha om dine evner til å utføre jobben de søker en ny ansatt til.

Det siste du ønsker er at din søknad til en jobb du føler du er perfekt for, blir lagt i bunken med avvisninger fordi det stod noe i den som fikk arbeidsgiver til å betvile dine evner til å utføre jobben på best mulig vis.

Dersom du for eksmepel har et hull i arbeidshistorikken på din CV, kan du bruke jobbsøknaden som en mulighet til å forklare dette overfor arbeidsgiver.

Eller kanskje du er midt i et karrierebytte og finner ut at dine ferdigheter, selv om de passer til stillingen, ikke tradisjonelt sett blir sett på som de rette kvalitetene? Da bør du bruke søknadsbrevet til å få frem hvorfor du likevel bør bli vurdert til denne stillingen.

Å sende inn en søknad sammen med CVen blir i disse dager sett på som den riktige måten å gjøre det på. I mange tilfeller forventer arbeidsgiver dette, selv om de ikke alltid eksplisitt ber om det.

En jobbsøker som kun sender inn CV uten følge av en søknad, gir en potensiell arbeidsgiver et inntrykk av at man synes det er greit å kun legge inn et minimum av innsats. Og det er rett og slett ikke slik man ønsker å fremstå, og definitivt ikke slik man lander drømmejobben.

Ved å skrive et solid søknadsbrev, selv når dette ikke blir etterspurt i stillingsannonsen, tar du et ekstra steg i jobbsøkingen forsterker inntrykket av at du ikke bare er entusiastisk og brenner for akkurat denne jobben, men også at du er motivert for å gjøre det som skal til for å få muligheten til å bli innkalt til intervju.

Men husk at det alltid er viktig å følge de spesifikke retningslinjene som står beskrevet i en stillingsannonse, så dersom en arbeidsgiver skriver at de ikke ønsker å motta søknader, men kun CVer, må du for all del ikke sende inn en søknad. Å følge spillereglene gir et inntrykk av at du er i stand til å ta imot beskjeder og at du gjør et grundig forarbeid ved å lese hele stillingsannonsen.

Slik setter du opp din søknad

Jeg er nødt til å skrive en søknad til en jobb jeg ønsker å søke på… Men hvordan skriver jeg et godt søknadsbrev?

Fordi din søknad er din første mulighet til å vise frem dine kommunikasjonsevner overfor en potensiell arbeidsgiver er det svært kritisk at du sørger for å gjøre alt som står i din makt til å gjøre søknaden så feilfri som overhode mulig og at den ser profesjonell ut.

Det neste du kanskje lurer på er hvor lang en jobbsøknad skal være. En søknad bør ideelt sett være på 3 - 5 avsnitt, og ikke noe lenger enn én A4-side.

Deretter bør man velge hva man skal ha med i søknaden, og dette kan føles som et evig spørsmål man aldri blir helt klok på. Vår mening er at en god søknad er informativ uten å være for lang eller inkluderer unødvendig informasjon.

Hvert avsnitt bør ha et formål med klar sammenheng, slik at det ikke blir forvirrende eller rotete.

Husk at rekrutteringsansvarlig mest sannsynlig har en bunke med tusenvis av søknadsbrev som alle skal leses. Ditt mål er derfor å skrive en søknad som er kort nok, slik at det er overkommelig å lese det, men at du samtidig holder det detaljert og interessant, slik at leseren ønsker å lære mer om deg.

Apropos å skille seg ut, vil det ikke si at man skal bli for kreativ med skrifttyper, design, papir med farge eller mønster i margen.

En jobbsøknad er, som alle andre dokumenter man leverer til en potensiell arbeidsgiver, et profesjonelt dokument, som derfor også bør se slik ut.

Bruk skrifttyper som Arial, Times New Roman eller Verdana og se til at du alltid setter størrelsen på skriften til 10 eller 12.

Mellom hver linje bør det være normal linjeavstand, altså single mellomrom. For å dele opp avsnitt eller seksjoner bør du ha dobbelt mellomrom, slik at det ser ryddig ut og blir enklere å lese. Margen bør også holdes til standard avstand.

Her er noen standardregler du bør følge når du skriver en jobbsøknad:

Begynn med din egen kontaktinformasjon, slik at arbeidsgiver enkelt kan nå deg på telefon eller via e-post.

Følgelig skal bedriftens kontaktinformasjon stå skrevet under i samme format som du skrev din egen informasjon. Se til at du har et mellomrom mellom hver seksjon, slik at det blir enklere å lese, samtidig som det ser ryddigere ut.

Til slutt setter du inn en hilsning. Det kan da være lurt å legge inn et dobbelt mellomrom nederst, slik at du kan signere med penn dersom du skriver ut søknaden og sender den med posten. Dersom du sender den med e-post eller leverer med en annen elektronisk løsning, kan det uansett være greit å la det være igjen dobbelt mellomrom i bunnen av søknaden.

Eksempel på hvordan en god jobbsøknad ser ut

Ditt navn

Din adresse

Postnummer- og sted

Telefonnummer

Profesjonell e-postadresse


Navn på arbeidsgiver

Tittel

Bedriftens navn

Adresse

Postnummer- og sted

Søknad på stilling som...

Første avsnitt: Fordi dette innleder til hele søknaden, bør du sørge for at dette avsnittet stiller sterkt og gjør leseren interessert i finne ut mer. En god måte å starte på er å forklare hvorfor du søker på denne stillingen, beskriv jobben du søker på, inkludert tittel og hvilket type arbeid det er, for deretter å si litt om hva du synes er interessant med denne stillingen.

Avsnitt nummer to: Her begynner den viktigste delen av søknaden. Begynn med å introdusere deg selv og forklare overfor din potensielle arbeidsgiver hvorfor du er kvalifisert for denne jobben. Dette er din sjanse til å fremheve hva du har å tilby bedriften, og hvorfor dine ferdigheter og din kunnskap er perfekt for nettopp denne stillingen. Ikke glem å skreddersy innholdet til enhver bedrift etter å ha gjort litt research!

Avsnitt tre og fire: Dersom det er nødvendig, er det her du kan forklare vekk enhver bekymring arbeidsgiver måtte ha om dine evner til å kunne utføre jobben. Hvis du for eksempel har hull i arbeidshistorikken, kan dette forklares her. Du kan også bruke denne plassen til å dele oppnåelser, suksesshistorier og all annen mulig informasjon som kan være med på å overbevise arbeidsgiver om at du bør kalles inn til intervju.

Avsluttende avsnitt: I denne delen sammenfatter du søknaden ved å takke for oppmerksomheten og at de vurderer deg for denne stillingen. Sørg også for å få frem at de gjerne kan ta kontakt dersom de skulle ha noen spørsmål. Du kan også gi en forklaring på hvordan du tenker å følge opp prosessen.

Med vennlig hilsen,

Signatur,

Ditt navn i lesbar skrift


Forsøk alltid å adressere søknaden til en spesifikk person. Denne typen informasjon er dessverre ikke alltid tilgjengelig, man kan da bruke titler som for eksempel “Til Rekrutteringsansvarlig” eller “Til HR-ansvarlig”.

Du bør helst ikke bruke “Til den det gjelder” eller “Kjære herr/fru”, da disse termene er utdaterte og kan i verste tilfelle fornærme noen. Det er også mulig å ringe selskapet for å forhøre deg om hvem du bør adressere søknaden til.

Det er også mulig å ikke ha en slik hilsning i begynnelsen av brevet, men det er lurt å forsøke å finne ut hvem du kan adressere brevet til. Søknaden vil da se mer personlig ut og du får frem din iver etter å bli ansatt i denne stillingen.

Viktigheten av å skreddersy din søknad

Nå som vi har gått gjennom det grunnleggende når det gjelder formatet på søknaden, er det på tide å se nærmere på innholdet.

Tenk deg i et øyeblikk at du er rekrutteringsansvarlig og nettopp har mottatt denne søknaden:

Eksempel på dårlig søknad:


Til den det gjelder

Jeg kom nylig over deres stillingsutlysning for jobben som Produksjonskoordinator for den pedagogiske TV-serien “Superbarn”. Jeg anser meg selv som passende for denne stillingen, og jeg søker i håp om å bli innkalt til intervju.

De siste åtte årene har jeg jobbet som produksjonskoordinator for et variert utvalg av andre serier, hvor jeg har bidratt med avgjørende administrative hjelp, samtidig som jeg har hatt ansvar for å opprettholde og administrere daglige gjøremål i et hektisk produksjonsselskap. Jeg er godt kjent med alle aspekter ved produksjon, inkludert kontrakter, budsjetter, riktig fordeling av papirarbeid og koordinering av reiser. Jeg er stolt av mine ferdigheter innenfor organisering og mine evner til å effektivt drifte en stab på 10 personer eller mer.

Jeg legger ved min CV som gir en full oversikt over alle mine tidligere jobberfaringer i tillegg til en detaljert liste over mine kvalifikasjoner og ferdigheter. Jeg ser frem til å muligens få en sjanse til å ta en prat angående denne stillingen.

Med vennlig hilsen,

Ola Nordmann

Selv om denne jobbsøknaden er profesjonell, er det dessverre til å sovne av.

Den sier lite om Ola utover hans 8 års erfaring innenfor bransjen, og at han selv synes han er kvalifisert for jobben. En søknad som denne er det minste man kan få til, og man ønsker jo helst å være bedre enn å kun legge inn minimum av innsats.

Ikke glem at nettopp du er den perfekte kandidat, og en søknad som er godt skrevet er en mulighet til å få vist frem dette for din potensielle arbeidsgiver.

Istedenfor å levere inn en søknad som de fleste ville bli trøtte av å lese og som samtidig kun er en av mengden blant de tusenvis av andre søknadene rekrutteringsansvarlig kommer til å lese, bør du sørge for at du skreddersyr enhver søknad, slik at den glir rett hjem hos den som leser det både i forhold til at du passer inn hos bedriften og at du passer perfekt med kravene som stilles i annonsen.

Du lurer nå kanskje på hvordan dette gjøres og hva det vil si å skreddersy en søknad.

Dette kan også overføres til andre deler av ansettelsesprosessen, som under et intervju, men det begynner med å skrive en søknad som fanger leseren.

Det ligger mye makt i å kunne identifisere hvilke styrker og kvaliteter arbeidsgiver ser etter i sin nye ansatt.

Hvorfor?

Nettopp fordi du selv blir satt i førersetet når det kommer til å få et tilbud ut av intervjuet ved å demonstrere at du besitter de kvalitetene de søker etter. Du er altså nødt til å finne ut hva disse kvalitetene er og implementere disse i din søknad, for deretter å støtte opp om dem med eksempler fra dine egne erfaringer og fortid, og om nødvendig med en suksesshistorie eller to.

Dette gjøres ved å gjøre nøye research om bedriften og stillingen du søker på.

La oss komme tilbake til Olas søknad, og se på hvordan denne kan forbedres.

Det første man må huske på er at alle rekrutteringsansvarlige leser hundrevis av søknader som alle etterhvert begynner å blande seg sammen. Sørg derfor for at din søknad skiller seg ut - på en positiv måte!


Søknad på stilling som prosjektkoordinator

Da jeg først så utlysningen av stillingen som produksjonskoordinator for det pedagogiske TV-programmet “Superbarn”, visste jeg at jeg var nødt til å søke. Jeg er en hardtarbeidende og entusiastisk produksjonskoordinator med over åtte års praktisk erfaring, og er nå klar for mitt neste eventyr. For øyeblikket ser jeg etter en mulighet til å fortsette å arbeide innenfor bransjen, og anser mine ferdigheter og erfaringer som svært passende for denne stillingen og for teamet bak “Superbarn” totalt sett.

Dette ser allerede mye bedre ut, og det er slik du ønsker å begynne en søknad.

Ikke bare skiller den seg ut fra de vanlige søknadene er rekrutteringsansvarlig er nødt til å lese hundrevis av, men du får også vist at du er svært entusiastisk over å søke på denne jobben.

Samtidig får du frem at du ikke bare er på utkikk etter en hvilken som helst jobb, men at du virkelig ønsker å bli en del av dette teamet.

Brevet er også riktig adressert til personen som skal lese det. Husk at du kan oppfattes som lat dersom du kun bruker standardfraser som “Til den det gjelder” eller “Kjære herr/fru”.

Som sagt tidligere i teksten er det greit å bruke hilsener som “Kjære HR-ansvarlig” eller “Kjære rekrutteringsansvarlig”, men dette bør helst være siste utvei dersom du overhode ikke er i stand til å finne ut hvem den ansvarlige er. Husk at du hele tiden ønsker å skille deg ut!

Tilbake til søknaden:


"... I jobben som produksjonskoordinator har jeg tilegnet meg ferdigheter innen planlegging, kontrakter, distribusjon av papirarbeid og budsjettering. Jeg er også komfortabel med å være i kontakt med leverandører, å ansette og administrere stab, og sørge for at den daglige driften av et hektisk kontormiljø går knirkefritt. Min erfaring inkluderer både småskala- og storskala bedrifter, og som et resultat av dette er jeg godt kjent med behovet for tilpasning, samtidig som jeg føler begeistring over en nye utfordringer."


Igjen kommer det frem at denne søknaden er personlig, engasjerende og dynamisk. Rekrutteringsansvarlig ser tydelig at denne personen er tilpasningsdyktig og klar for enhver utfordring.

Videre nå kommer vi til godbiten av hele søknaden hvor man får muligheten til å skryte litt av hva du selv kan tilby bedriften. La oss anta at Ola fant ut, gjennom å lese seg opp om bedriften i forkant, at de virkelig setter pris på noen som er svært nøyaktige i sitt arbeid. Ola bør da virkelig sørge for at han fremhever denne kvaliteten hos seg selv og støtter opp om dette med et eller flere eksempler fra fortiden.


"...Jeg er stolt av min nøyaktighet, og som et resultat min erfaring med å jobbe med bedrifter og budsjetter av ulike størrelser, har jeg vært i stand til å utvikle ferdigheter som ikke vanligvis forbindes med jobben som produksjonskoordinator, som blant annet grafisk design, administrere sosiale medier og webutvikling. Jeg trives med å jobbe med et bredt utvalg av ulike mennesker og er en multitasker, flittig arbeider med initiativ og en ivrig lagspiller"


Dette begynner å se bra ut!

Det er lov med litt diskre skryting samtidig som man viser til noe man med stolthet har oppnådd for bedriften, uten at man virker arrogant eller brautende.

I neste avsnitt kan du engasjere bedriften på et en-til-en nivå og vise dem hvor mye forarbeid du har lagt ned for å lære om bedriften og deres pågående prosjekter.


"...Jeg ønsker samtidig å bruke denne muligheten til å vise at min interesse for å jobbe for dere strekker seg ut over stillingen som produksjonskoordinator. Jeg vokste selv opp med programmet “Superbarn” og anser dem som en stor del av mine tidligste år med læring. JEg er en sterk tilhenger av kvalitet innenfor underholdning for barn og har alltid følt at “Superbarn” har stått for ikke bare underholdning, men læremessig verdi i tillegg. Dersom jeg blir ansatt, ville jeg være stolt av å være en del av familien rundt “Superbarn” og aktivt arbeide for å sikre denne arven for fremtidige generasjoner.”


Søkeren viser her at han eller ikke blindt søker hos en bedrift, men at de har en genuin interesse for stillingen de søker på og lidenskap for hva bedriften driver med.

Det er viktig at man viser kunnskap og anerkjennelse for bedriften man søker hos, men at man ikke drar dette for langt. De ønsker å ansette en som får jobben gjort, ikke en som kun er en fan og brenner for produktet. Hold slik entusiasme fokusert på hvordan du kan tilfredsstille bedriftens behov.

Da er det på tide å dra det hele i land.


“Takk for at dere tar dere tid til å gå gjennom min søknad og for at dere vurderer meg for denne stillingen. Dersom dere skulle ha noen spørsmål kan dere kontakte meg på telefon: 99 99 99 99, eller via e-post: e-post@adresse.no.

Jeg ser frem til å høre fra dere.”


Når en jobbsøker avslutter søknaden på denne måten, gir de uttrykk for hvordan de neste stegene i prosessen de håper at bedriften vil ta (kontakte søkere inn til intervju), og sørger for at informasjonen de trenger for å kunne ta disse stegene er rett foran dem.

Ved å gjøre det enkelt for arbeidsgiver og inkludere telefonnummer og annen kontaktinformasjon, gir en perfekt kandidat arbeidsgiveren en direkte mulighet til å ta de stegene man ønsker at de skal ta.

Når du avslutter søknaden med informasjon om oppfølging, bør man trå varsomt men med selvsikkerhet. Hva du enn gjør, bør du ikke presse på for mye i dette avsnittet. Man ønsker absolutt ikke å fremstå som manipulerende eller kontrollerende. Husk at du er ute etter å bli innkalt av den andre parten til et jobbintervju, derfor bør man fremstille seg som ydmyk.

“Med vennlig hilsen,

Ola Nordmann”


Dette er et utmerket eksempel på en jobbsøknad som vil tiltrekke oppmerksomhet hos en rekrutteringsansvarlig.

Ved å holde teksten kort og presis, blir ikke arbeidsgiver overveldet av mye tekst. Ved å samtidig gjøre teksten engasjerende, skreddersydd og personlig, sikrer du deg at søknaden skiller seg ut og fremhever deg selv på en positiv måte.

Vi mener at dette er et flott eksempel på hvordan du kan avslutte din søknad som du bør ta i betraktning når du selv skal skrive en jobbsøknad.

Den som sitter og leser brevet vil sitte igjen med en god smak i munnen ved å avslutte på denne måten, og vil man vil være langt på vei mot å bli innkalt til intervju.

Dersom du etter et par dager fra du sendte inn søknaden ikke har hørt fra arbeidsgiver, er det fullt lovlig å følge opp med en rask e-post hvor du forsikrer deg om at de har mottatt søknaden, selv om du til å begynne med ikke ga signaler om at du planla å følge opp.

Ti tips for å lykkes med søknaden

  1. Kort og enkelt: Din søknad bør aldri overskride en A4-side. Hold teksten ren og konsis. Setningene bør være fokuserte og unngå store og unødvendige ord.
  2. Vit hva du søker og gå etter det: Sørg for at din potensielle arbeidsgiver får vite eksakt hva han kan forvente av deg i stillingen som utlyses. De har et behov som du er der for å fylle. Utdyp gjerne hvordan du tenker å utfylle deres behov.
  3. Skreddersy! Skreddersy! Skreddersy!: Ikke vær vag eller generisk. Sørg for at din søknad klart og tydelig er rettet mot den stillingen du søker på, så vel som i forhold til bedriften du ønsker å bli ansatt i. Gjør et grundig forarbeid.
  4. Søknader er som snøflak - det finnes ingen som er like: Med mindre du lanserer en direktemeldingskampanje, må du sørge for at du finjusterer hver eneste søknad du sender ut, slik at de alle er direkte fokusert på den stillingen du søker på hos hvert enkelt selskap.
  5. Kjenn ditt publikum: Se til at du alltid adresserer søknaden til den enkeltpersonen som kommer til å lese det. Gjør litt forarbeid for å finne ut hvilken kontaktperson innad i hver bedrift som har ansvar for ansettelser. Se også til at du staver navnet på vedkommende korrekt. Dersom du ikke får tak i et navn, kan du bruke titler som “Kjære HR-ansvarlig” eller “Kjære rekrutteringsansvarlig”. Aldri bruk “Til den det gjelder” eller kun “Kjære herr/fru”, da disse to versjonene er utdaterte.
  6. Korrekturles!: Den raskeste måten man ender opp i bunken med avvisninger, er ved å levere inn en slurvete søknad. Dobbeltsjekk hver gang for å se til at grammatikk og rettskrivingen er korrekt.
  7. Nøkkelen til suksess ligger i nøkkelordene: Legg spesielt merke til hva som står beskrevet i jobbannonsene. Se etter nøkkelord og fraser i jobbeskrivelsen og sørg for at disse også kommer frem i søknaden, men ikke fyll opp søknaden med ting som ikke passer inn med din egen beskrivelse av deg selv.
  8. Opptre profesjonelt: Hold fokuset i søknaden på stillingen du søker på. Lag en introduksjon av deg selv, men ikke gå for mye i detalj eller ta med noe som ikke er relatert til den aktuelle jobben. Du bør for all del ikke snakke nedsettende om et tidligere arbeidssted eller arbeidsgivere.
  9. Gjør deg kjent: Dersom du har en egen personlig nettside som er jobbrelatert bør du inkludere en link til denne i jobbsøknaden. Ved å gjøre dette gir du en potensiell arbeidsgiver muligheten til å virkelig utforske alt du har å tilby til den aktuelle stillingen.
  10. Følg opp: Demonstrer din dedikasjon til denne stillingen ved å følge opp blant alle kontaktene dersom det er mulig. Ikke vær irriterende og slitsom, men samtidig kan man risikere å bli glemt dersom man ikke lar høre fra seg.

Vanlige feil ved skriving av jobbsøknad

Vi har nå dekket alt du må ha med i en søknad, men du lurer kanskje også på hva som absolutt ikke bør få plass på den. Her kommer derfor en oversikt over ting du aldri må ta med i en jobbsøknad.

  • Regel nummer én når du skriver en søknad er å korrekturlese. Gjør det minst to eller tre ganger. Det har ingenting å si om du skriver tidenes jobbsøknad. Dersom du er en seriøs jobbsøker bør du alltid ta deg tid til å se over minst to ganger før du sende inn søknaden. Dette innebærer ikke bare å sørge for at rettskrivningen er på plass og at grammatikken er korrekt, men også at du dobbeltsjekker at du har skrevet riktig navn på bedriften og riktig stilling på jobben du søker på.

ikke gjør dette
  • Lyve om tidligere erfaringer eller prestasjoner. Alle har selvfølgelig lov til å skryte litt i sine søknader, så lenge alt man skriver er sant. Lyv aldri til bedriften eller til deg selv. Dersom selskapet ikke har noen aspekter ved seg som appellerer til deg og din personlighet, vil du mest sannsynlig ikke trives med å jobbe der og de vil mest sannsynlig ikke ønske deg som en ansatt ved sin bedrift, så hvorfor ta deg bryderiet med å søke?
  • Å legge ut om hvorfor du sluttet ved din tidligere arbeidsplass. Husk at å søke på jobber nesten er som å gå på date. Ingen ønsker å høre om den forrige kjæreste. Og unngå for all del å snakke nedsettende om tidligere arbeidsplass eller arbeidsgiver, dette kan si mer om hva slags person du er.
  • Krav om lønn. Dette bør helst ikke tas opp av deg som jobbsøker før du har fått tilbud om en jobb.
  • Ikke bli for personlig. En jobbsøknad er en mulighet for deg til å introdusere deg selv, men alt bør ha sammenheng med stillingen man søker seg til samtidig som all informasjon skal være på et profesjonelt nivå. Avsnittet hvor du forklarer din motivasjon for å jobbe hos nettopp denne bedriften kan inneholde små personlige sammenhenger mellom deg og bedriften (som i eksempelet over: Jeg vokste opp med å selv se på “Superbarn”), men absolutt ikke la det bli for personlig (etter at mine alkoholiserte foreldre skilte seg og min far forlot oss for å jobbe ut på havet med fisking, var “Superbarn” det eneste stødige og konstante lyspunktet i mitt liv). Dette bør spares til timen hos psykologen.

Ulike typer jobbsøknader

Som jobbsøker bør du være obs på at det finnes flere ulike typer jobbsøknader som passer til ulike typer av stillingsannonser og hvordan du som jobbsøker engasjeres av arbeidsgiver i søknadsprosessen.

I de fleste tilfeller kan en standard jobbsøknad, som vi gikk gjennom tidligere i teksten, fungere godt som et solid fundament for alt du skriver. Men vi er her for å hjelpe deg med å stikke deg ut blant mengden på en positiv måte, noe som vil si at du må legge ned litt ekstra innsats.

Du er den perfekte kandidaten noe som betyr at du må sørge for at din søknad er den eksakt riktige for nettopp den stillingsutlysningen du har kommet over.

La oss derfor ta en titt på ulike eksempler du kan møte på i din reise som jobbsøker.

Stillingsutlysning

En stillingsutlysning er noe arbeidsgiver legger ut på Internett, på deres egne nettsider eller i avisen som lyser ut en ledig stilling i deres bedrift.

Sørg for å lese nøye gjennom annonsen og at du legger særlig merke til beskrivelsen av stillingen.

Det er allerede nå du er nødt til å skreddersy din jobbsøknad.

Forsøk å eksakt finne ut hvilke kvaliteter (evner og ferdigheter) som blir vektlagt hos nettopp dette selskapet og sørg for at du fremhever disse personlige kvalitetene i søknaden.

Mens du går gjennom stillingsutlysningen bør du legge spesielt merke til nøkkelord og fraser (men pass på at du ikke kun kopierer det som står i stillingsannonsen).

Som alltid må du ta deg god tid til å gjøre forarbeid og bruke informasjonen du finner til å skreddersy søknaden og samtidig få frem hvordan du vil være et godt tilskudd til deres allerede eksisterende team.

Jobbsøknad til et rekrutteringsbyrå

Mange selskaper har i dag overlatt hele ansettelsesprosessen i hendene til et eksternt rekrutteringsbyrå med godt trente rekrutterere.

Disse rekruttererne jobber som regel med et stort antall bedrifter, som er deres klienter, og er vanligvis fokusert mot et spesifikt arbeidsfelt (for eksempel ingeniører, kokker etc.)

Disse rekrutteringsbyråene plasserer som regel stillingsutlysninger som fører til at de klarer å tiltrekke seg store mengder med kvalifiserte kandidater til en spesifikk stilling.

Deretter går de gjennom hver eneste kandidat og plukker ut de beste av de beste som de presenterer for sine klienter i håp om at en eller flere av de vil bli deres nye ansatt.

For å gi en enkel beskrivelse av det kan man si at rekrutterere er jobbmarkedets matchmakere. Bedrifter forklarer overfor disse rekruttererne hva de er ute etter, som da på sin side går gjennom bunken med kandidater som for tiden er jobbsøkende og forsøker å finne den som best egner seg i den aktuelle stillingen.

Dersom du som jobbsøker responderer på en stillingsutlysning gjort av et rekrutteringsbyrå, søker du som regel ikke på en spesifikk stilling. Du leverer all mulig informasjon om dine ferdigheter og erfaring til byrået i håp om at dine kvaliteter passer inn i en utlyst stilling eller en arbeidsoppgave som er blitt gitt av rekrutteringsbyråets klienter. Dette vil si at du er nødt til ha en nokså annerledes innfallsvinkel når du skriver en slik jobbsøknad.

Fordi en rekrutterer er på utkikk etter et spesifikt sett med ferdigheter som kan fylle de åpne stillingene de har fått utlevert fra sine klienter, vil de som regel først og fremst se på CVen og ikke på jobbsøknaden.

Nå lurer du kanskje på hvorfor du i det hele tatt er nødt til å legge ved en søknad dersom de ikke har planer om å engang se på den.

Fortvil ikke, din jobbsøknad vil bli lest, bare ikke med en gang. Det er derfor informasjonen i en slik type jobbsøknad bør se litt annerledes ut enn det du vanligvis ville skrevet i en jobbsøknad.

Dersom en rekrutterer mener du er en god kandidat for en åpen stilling etter å ha sett på din CV, vil han gå over til å lese jobbsøknaden for å finne mer informasjon om deg. Det de ser etter er som regel ganske spesifikt.

Et søknadsbrev som er rettet mot en rekrutterer bør kjapt og enkelt gi svar på mulige spørsmål de kan ha om din egnethet og vilje til å utføre jobben de vurderer deg for.

Du bør da bruke søknaden til å forklare hva du er i stand til å gjøre, hva du er kvalifisert til å gjøre og hvilke krav du selv stiller for å kunne godt et mulig jobbtilbud.

Begynn brevet med en personlig hilsen. Du kommer i hovedsak til å bli presentert av din rekrutterer, det er derfor en god idé å vite hvem som sender informasjon om deg rundt.

Det første avsnittet i søknaden bør være en rask introduksjon om hva slags kvalifikasjoner du besitter og mer spesifikt hva du gjør. De trenger også informasjon om hva du driver med for tiden og hvor du oppholder deg. I denne seksjonen bør du også si litt om hvorfor du er på utkikk etter en ny jobb og hva du håper å oppnå ved å etablere et forhold med rekruttereren.

Avsnitt nummer to bør gi et overblikk over dine ferdigheter og oppnåelser, så vel som din bakgrunn. Dette er også avsnittet du bruker til å forklare hvorfor du anser deg selv som et godt tilskudd til rekruttererens klient, altså hvilke kvaliteter og verdier du tar med deg inn i en ny jobb.

Det tredje avsnittet bør dekke hvilke jobber og innenfor hvilke bransjer du er interessert i å jobbe. Du kan også her gi et inntrykk av din lønnshistorikk i tillegg til dine lønnskrav.

Tips: Sørg for å også si noe om du er villig til å pendle eller flytte på deg. Inkluder også din tilgjengelighet og når du eventuelt har mulighet til å begynne i en ny jobb.


Jobbsøknad når du er blitt anbefalt

En refererende jobbsøknad er noe man sender etter at noen man kjenner innenfor et selskap eller innenfor en bransje har referert til deg.

Det er helt likt enhver annen jobbsøknad man ville sendt direkte til en bedrift, med unntak av det første avsnittet hvor man foretar en introduksjon.

Sørg for at du introduserer deg selv og henviser direkte til personen som refererte til deg overfor bedriften eller den ledige stillingen.

Dersom det er mulig, bør du inkludere all spesifikk informasjon din kontaktperson har fortalt deg om stillingen eller om personen du kontakter i bedriften.

Når du først har gjort deg ferdig med det introduserende avsnittet, kan resten av søknaden brukes til å diskutere dine ferdigheter, utdanning, bakgrunn, kvalifikasjoner - og absolutt alt som vil få frem at du er en passende kandidat for den åpne stillingen.

Til slutt bør du si noe om hvordan du planlegger å følge opp om søknaden og hvordan de kan kontakte deg dersom de skulle ha noen spørsmål.

Jobbsøknader for praktikanter

En praktikantstilling er en flott måte å få en fot innenfor døren og lære mer om bedriften eller karrieren du ønsker å forfølge.

Bare fordi det er en praktikantstilling og ikke en faktisk jobb, betyr ikke det at du ikke bør behandle den like seriøst.

Sørg for å addresse søknaden til riktig person. Internships er ofte tilrettelagt gjennom en utdanningsinstitusjon, slik at de ofte har all kontaktinformasjon du vil trenge.

Dersom du søker til en praktikantstilling på egenhånd uten hjelp fra en utdanningsinstitusjon, bør du sørge for å gjøre grundig forarbeid slik at du adresserer søknaden til rett person.

Begynn søknaden med å klart og tydelig gi uttrykk for din hensikt som er å sikre deg en praktikantstilling, slik at det ikke oppstår forvirring og søknaden havner i feil bunke, eller enda verre i søpla.

Inkluder alltid informasjon om din utdanningsbakgrunn; hva du studerer og hvor.

Ettersom du beveger deg mot hoveddelen av søknaden, må du unngå å la deg selv bli truet av din manglende arbeidserfaring. Når du søker på en praktikantstilling er det helt greit å ha mindre arbeidserfaring enn noen som allerede jobber innenfor feltet du nå trer inn i. Det er faktisk forventet at du ikke har mye erfaring.

Et internship er en mulighet til å lære. Sett av et avsnitt til å forklare hva du selv håper å oppnå med denne stillingen og hvordan den kan hjelpe deg med å oppnå dine langsiktige mål. Dette er en god måte å vise frem entusiasme og samtidig skille deg ut fra mengden på en positiv måte.

Til slutt bør du si noe om hvordan du planlegger å følge opp om søknaden og hvordan de kan kontakte deg for eventuelle spørsmål.

Søknaden for deg som ikke har tidligere erfaring

Dersom du for første gang trer inn i jobbmarkedet eller nylig har blitt uteksaminert kan det føles skremmende å skrive en jobbsøknad uten noen som helst erfaring.

Fortvil ikke! Det er fortsatt helt essensielt å skrive en søknad, du er bare nødt til å skreddersy den på en litt annen måte enn man ellers ville gjort.

Å skrive en søknad til en jobb som er rettet mot førstegangssøkende eller til en jobb i en bransje du ikke har noen som helst erfaring innenfor ser nokså likt ut som et du ville sendt avgårde til en stilling som praktikant. Det er da helt i orden å vektlegge erfaringer som ikke er relatert til arbeid, dersom de er relevante for stillingen du søker på.

Folk som nettopp har blitt uteksaminert bør sørge for å si noe om hvilken utdanningsinstitusjon du studerte ved og hvordan dine studier direkte kan relateres til jobben du nå søker.

Erfaring innen frivillig arbeid, praktikantstillinger, relaterte fag, prosjekter, erfaring med lederskap, utenomfaglige aktiviteter og dine ferdigheter som direkte kan knyttes opp mot stillingen du søker på bør alt komme klart og tydelig fram i jobbsøknaden.

Mangel på erfaring betyr ikke det samme som at du kan tillate deg selv å ha mangel på kunnskap innenfor feltet du nå ønsker å jobbe med eller bedriften du søker jobb hos.

Derfor er du fortsatt nødt til å gjøre forarbeid før du sette i gang med å skrive jobbsøknaden.

Sørg for at vet du alt som er å vite om bedriften. Besøk hjemmesiden dere og les en eventuell blogg. Prøv å kom til kjernen av deres tenkning og finn ut hvordan du og det du kan tilføre bedriften er en perfekt match.

Dersom stillingsannonsen inneholder nøkkelord, bør du sørge for å gjenta disse i søknaden og relatere de til dine ferdigheter.

Til slutt gjentar vi, som også gjelder for alle andre jobbsøknader, vær ærlig, vær konsis og vær profesjonell.

Hva nå?

Som nevnt tidligere, er det helt greit å følge opp med en e-post dersom man ikke har hørt noe fra arbeidsgiver etter et par dager. Du kan fortsatt gjøre dette selv om du til å begynne ikke hadde planer om å følge oppe eller ga uttrykk for dette i søknaden.

Dersom du ender opp med å føle at det er nødvendig med et notat i oppfølgingen, kan du gjøre dette enkelt ved å skrive noe sånt som: “Jeg anser virkelig mine (ferdigheter og evner som er relevante for jobben) vil være et godt tilskudd til (navn på bedriften), og ønsket å forsikre meg om at søknaden ikke var kommet på avveie eller sendt feil”.

Det er også mulig å igjen si noe om hvorfor du ønsker å jobbe for nettopp denne bedriften, nevn noen nøkkelverdier hos bedriften eller spennende prosjekter for å vise at du har undersøkt på forhånd og er veldig interessert i å jobbe for dem spesifikt.

Ved å følge oppskriften vi her har lagt frem, vil din jobbsøknad være en profesjonell introduksjon på en side med mål om å få deg innenfor døren og på god vei mot et jobbintervju.

Å ta i bruk metoden om å skreddersy enhver jobbsøknad og implementere nøkkelord og kvaliteter som anses som viktige av arbeidsgiver i hoveddelen av søknaden, vil du umiddelbart være blant kandidatene som stiller sterkest for å få jobben.

Men husk å ikke overdrive og heller ikke smiske, noe som kan gi motsatte virkninger enn det man har til hensikt.

Alltid korrekturles minst to ganger og sørg for at all informasjon er korrekt, også det enkleste man skriver i en jobbsøknad - kontaktinformasjonen.

Lykke til!

Sjekk også ut: