13 Jobbintervju spørsmål og svar – mine beste tips 2017-12-14T15:05:11+00:00

13 Jobbintervju spørsmål og svar - Mine beste tips

topp 13 jobbintervju spørsmål... og svar

Det kan hende at du føler et stort behov for en rask og enkel innføring til hvordan du kan forberede deg til et jobbintervju, og dette begynner selvfølgelig med å starte å svare på de mest vanlige spørsmålene man kan forvente å bli stilt under et intervju i 2017!

Følgende kommer en oversikt over de 10 mest vanlige spørsmålene du trenger å være forberedt på, samt nyttige tips til hva du bør gjøre og svare, og hva du absolutt ikke bør gjøre på de enkelte spørsmålene, slik at du unngår å gjøre feil som mange jobbsøkere har gjort før deg.

Noen av disse spørsmålene kan kanskje virke som klisjeer og veldig vanlige, men det er garantert at de fortsatt blir spurt under intervju rundt omkring i hele verden.

Det er ikke nødvendig å pugge et svar på forhånd, men det er lurt å tenke over hva du skal svare, slik at du ikke blir helt satt ut under intervjuet. Svarene dine vil virke sikrere og sterkere under et intervju dersom du har forberedt deg på forhånd, er klar over hva du kan forvente under et intervju og har en klar plan på hva du ønsker å legge ekstra vekt på under intervjuet.

Så, la oss komme i gang!

1. Fortell litt om deg selv

Du tror kanskje at denne åpningen på et intervju er utdatert, men det er faktisk et av de mest vanlige tingene å begynne med, og det er fortsatt mange jobbsøkere som blir like tatt på senga av dette spørsmålet hver eneste gang. (Det er samtidig lite sannsynlig at arbeidsgivere slutter å spørre om dette, så det er bare til å begynne å forberede seg.)

Det du bør gjøre:

 • check
  Svar kortfattet og gå rett på sak.
 • check
  Snakk utelukkende om jobb og karriere og fortell arbeidsgiver hvor du for tiden befinner deg i ditt profesjonelle liv, hva du har lært fra tidligere erfaringer og arbeidsplasser, samt hva som gjør at du er ivrig etter akkurat denne jobben.
 • check
  På forhånd bør du har gjort litt reserach om det aktuelle firmaet for å se etter hvilke kvaliteter og egenskaper de vektlegger hos sine ansatte, for deretter å forsøke å få frem hvordan du innehar disse kvalitetene.

Hva du ikke bør gjøre:

 • check
  Ikke begynn å fortelle din livshistorie.
 • check
  Den som ansette ønsker ikke å høre om at du “vokste opp i Elgveien 456 i samme gate som Anders’ Bar og at det var en ren tilfeldighet at din bror også het Anders! (etc…)”.
 • check
  ​Ikke legg ut om erfaring du besitter som ikke er relevant for den aktuelle jobben du er kalt inn til intervju for.

2. Hvorfor skal vi ansette akkurat deg?

Dette spørsmålet er også utrolig vanlig og det gir deg en gylden mulighet til å kunne stikke deg ut blant mengden og virkelig få vist hvordan nettopp du kan være en styrke for bedriften.

Det viktigste her er å være spesifikk.

Gjør bruk av researchen du har gjort om bedriften og gå nøye gjennom stillingsannonsen for å finne ut eksakt hvorfor de har behov for å fylle denne stillingen. Hvilke problemer/såre punkter trenger den nye ansatte å løse? Din oppgave er å vise hvordan du er den perfekte kandidaten som kan løse problemområdene.

Det du bør gjøre:

 • check
  Få tydelig frem overfor den som ansette at du er skreddersydd for å fylle denne stillingen. Vær kandidaten som løser deres “problem”.
 • check
  Vis at du vet om viktige detaljer ved bedriften og deres generelle praksiser fordi du har gjort research på bedriften og møter opp forberedt.
 • check
  Fortell en suksesshistorie som vektlegger og får frem hvordan du besitter de kvalitetene som er nødvendige for at du kan fylle deres behov.

Hva du ikke bør gjøre:

 • check
  Ikke mist motet dersom den som ansette sier at de “har mange godt kvalifiserte kandidater” før han går inn på dette spørsmålet. (Det er kun en vanlig måte å starte spørsmålet på.)
 • check
  Ikke vær for beskjeden. Dette er din tid til å skinne. Ikke kast bort sjansen!
 • check
  Samtidig bør du ikke overdrive for mye, da kan du fort oppleves som arrogant.
 • check
  Ikke svar på en svevende måte eller være for generell.
 • check
  Ikke begynn svaret med “hvorfor” du vil ha denne jobben. Svar heller med “hvorfor du er den perfekte kandidat” for denne jo

3. Hva er dine største styrker?

Dette spørsmålet går nokså rett på sak, derfor burde det ikke være noe problem å svare på. Snakk om en styrke som du vet at selskapet vektlegger.

Det du bør gjøre:

 • check
  Grip sjansen et slikt spørsmål bringer. Et spørsmål som dette gir deg muligheten til å lede intervjuet i den retningen du ønsker at det skal gå. I svaret kan du få gjort bruk av din mest imponerende suksesshistorie, noe du bør utnytte til det fulle!
 • check
  Fremhev en styrke som er avgjørende for stillingen du søker på. (Som nevnt tidligere.)
 • check
  Gjennom research om bedriften og stillingsannonsen kan du finne ut hvilke styrker bedriften vektlegger.

Hva du ikke bør gjøre:

 • check
  Ikke kom med påstander du ikke klarer å illustrere ved hjelp av en kort historie eller fakta.
 • check
  Ikke vær for beskjeden, men heller ikke påstå at du er Superwoman eller Superman.
 • check
  Ikke nevn en styrke som på ingen måte er relevant for jobben.

4. Hva er dine verste svakheter?

Dette klassiske spørsmålet blir mange helt satt ut av, men det er det ingen grunn til å bli. Så lenge du ikke nevner en svakhet som også er en av nøkkelkvalitetene for denne stillingen og du samtidig viser at du har tatt grep for å forbedre deg selv, vil det gå bra. Ikke prøv å snakke bort dette spørsmålet.

Det du bør gjøre:

 • check
  Få frem at du er klar over dine svakheter og hvordan du har gått til verks for å forbedre dem.
 • check
  Vis at du er selvbevisst og at du besitter evnen til å forbedre deg selv.

Hva du ikke bør gjøre:

 • check
  Aldri prøv deg på å svare med klisjeer som at “Jeg er en perfeksjonist” eller ethvert annet svar av denne typen. Dette vil den som ansette se rett igjennom.
 • check
  Ikke vektlegg en svakhet som er en nøkkelkompetanse for stillingen (du bør kjenne stillingsannonsen som din egen lomme).
 • check
  Ikke prøv å snike deg unna dette spørsmålet.

5. Hvor fant du ut om denne jobben?

Oppslagstavler, publikasjoner på nettsider, messer… De fleste mennesker finner sine første jobber på disse måtene, så disse svarene får absolutt ikke varsellampene til å gå.

Men en kandidat som finner hver eneste jobb de har på via generelle utlysninger har mest sannsynlig ikke helt funnet ut hva de ønsker å drive med, eller hvor han eller henne har et mål om å være.

En slik kandidat er kun ute etter en jobb, ofte hvilken som helst jobb.

Derfor bør du ikke bare forklare hvordan du hørte om stillingen. Vis at du fikk vite om stillingen gjennom en kollega, en nåværende arbeidsgiver, ved å holde et øye med bedrifte etc. Få tydelig frem at du har hørt om stillingen fordi du ønsker å jobbe akkurat for denne bedriften.

Arbeidsgivere ønsker ikke å ansette folk som bare har lyst på en hvilken som helst jobb, de ønsker å ansette de som virkelig har lyst til å jobbe for akkurat dem.

6. Hvorfor ønsker du å jobbe for oss?

Personen som er ansvarlig for å ansette prøver å nå til bunnen av dine motivasjoner for å ville ha denne jobben. Er du her kun for en lønnsslipp eller ønsker du faktisk å bli en integrert del av selskaper og vokse sammen med det? Du må vise dem at du ønsker å bli en “del av familien”

Samtidig må du få frem hvordan dine ønsker passer sammen med deres behov.

Det du bør gjøre:

 • check
  Snakk om spesifikke ting du liker ved bedriften. Gjør dine hjemmelekser og finn ut hvilke behov bedriften har, for deretter på en lidenskapelig måte få frem hvordan du kan fylle disse behovene.
 • check
  Gi komplimenter, de fleste mennesker liker å bli smigret. (Men ikke overdriv!)
 • check
  Vis hvordan dine styrker perfekt passer inne med det som kreves i denne stillingen og kulturen i bedriften.

Hva du ikke bør gjøre:

 • check
  Ikke kom inn som en ladd pistol som kan være borte igjen i løpet av noen måneder.
 • check
  Ikke svar med “fordi jeg trenger penger”. (Du ville blitt overrasket over hvor mange jobbsøkere som faktisk svarer dette fordi de tror det er en søt måte å svare på. Ikke gjør det!)

7. Hvorfor sluttet du i din forrige jobb?

Dette spørsmålet kan virkelig få mange jobbsøkere til å bli nervøse. Dersom du ble sparket fra din forrige jobb, er du nødt til å stå for det som er skjedd og vise hva du lærte av en slik erfaring og hvilke grep du har tatt for å takler årsakene til at de lot deg gå.

Dersom du forlot jobben frivillig, bør du sørge for å forklare hvorfor. For eksempel: “Jeg ønsket nye og annerledes utfordringer”. Et tips er da å ta nevne en utfordring som tilbys av selskapet og stillingen du er til intervju for.

Det du bør gjøre:

 • check
  Om du forlot frivillig, er det lurt å direkte referere til en egenskap som tiltrekker deg ved firmaet du er til intervju hos. En som din tidligere arbeidsgiver ikke hadde.
 • check
  Dersom du derimot fikk sparken, vær ærlig og forklar situasjonen med selvsikkerhet. Forklar hva du lærte av opplevelsen, fordi intervjueren vet at du er menneskelig, du gjør feil som alle andre og han eller hun ønsker kun å forstå at du var i stand til å gjøre noe med det som skjedde.
 • check
  Ord som “nedkutting”, “budsjettkutt” og “dårlig økonomi” er gode forsvar hvis de er sanne og årsakene til at du mistet jobben.

Hva du ikke bør gjøre:

 • check
  Ikke snakk nedsettende om din tidligere arbeidsgiver eller bedriften du jobber for tidligere.
 • check
  Du bør ikke si “Det er på tide med et karrierebytte og jeg vil gjerne prøve meg på stillingen dere tilbyr” eller “Jeg er lei av å gjøre det samme gamle”. Gi et poengtert og positivt svar på hvorfor du ønsker å gå i en ny retning.
 • check
  For all del ikke lyv dersom du mistet jobben.

8. Hva er dine største oppnåelser?

Dette spørsmålet er nokså likt spørsmålet om “dine største styrker”, og kan derfor håndteres på noenlunde samme måte. Du bør helst velge en oppnåelse som fremhever at du besitter de kvalitetene som bedriften vektlegger og som ønskes av den nye personen som skal fylle den utlyste stillingen.

Du vil mest sannsynlig har flere oppnåelser å velge mellom, derfor bør du sørge for at du velger den som vil gi sterkest inntrykk på arbeidsgiver.

Det du bør gjøre:

 • check
  Nevn en oppnåelse hvor du virkelig får fremhevet hvordan du er den perfekte kandidat for bedriften du søker hos og den aktuelle stillingen du er til intervju for.
 • check
  Forsøk å vise en genuin lidenskap når du forteller om din oppnåelse.

Hva du ikke bør gjøre:

 • check
  Ikke fall i fellen og tenk at det du har oppnådd er “for lite”. Faktum er at en liten, men relevant oppnåelse, veier tyngre enn en kjempestor og lite relevant oppnåelse. (Husk: “Det handler ikke om deg, men om dem”.)

9. Hva slags arbeidsmiljø trives du best i?

Det kan være tilfelle at du aller helst liker å jobbe på egenhånd… Men dersom jobben du er til intervju for en jobb på et kundesenter, vil ikke dette svaret være til fordel for deg.

Ta derfor et skritt tilbake og tenk på hva slags jobb du søker på og firmaets kultur (for hver bedrift har en kultur, enten den er tiltenkt eller utilsiktet). Dersom fleksibel arbeidstid er viktig for deg, en firmaet ikke tilbyr dette, bør du fokusere på noe annet. Dersom du foretrekker klare linjer og mye støtte, men firmaet forventer at ansatte skal være nokså selvstyrte, fokuser på noe annet.

Finn måter å fremheve hvordan firmaets arbeidsmiljø vil fungere for deg - og dersom du ikke finner noen som helst måter det kan fungere på, bør du absolutt ikke ta jobben, fordi du mest sannsynlig vil ende opp som ulykkelig.

10. Beskriv en vanskelig arbeidssituasjon og hvordan du taklet denne.

Dette er et av de irriterende spørsmålene om atferd som dukker opp på ethvert intervju. Du er nødt til å lagre en suksesshistorie i dine minner for spørsmål som disse. Fortell en historie hvor du taklet et problem suksessfull måte. Nøkkelen er her å få frem en historie som samtidig viser at du innehar de kvalitetene og ferdighetene som kreves for å kunne takle jobben du er til intervju for og at du passer inn i bedriften.

Det du bør gjøre:

 • check
  Velg et eksempel som viser at du takler et problem som kan oppstå ved det nye arbeidsstedet du er til intervju for.
 • check
  Vær spesifikk og konsistent.

Hva du ikke bør gjøre:

 • check
  Ikke snakk nedsettende om noen i din suksesshistorie, enten det er medarbeidere, ledere eller kunder, da dette ofte kan si mer om deg som person enn det gjør om de du prater om.
 • check
  Ikke prat i vei om irrelevante ting.

11. Hvor ser du deg selv om 5 år?

Mange arbeidssøkere blir tatt på sengen av et slikt spørsmål, fordi det på overflaten kan virke enkelt og greit, men dersom man graver litt dypere ser man fort at det er flere feller man kan falle i.

Du bør helst få frem at du er en person med ambisjoner, men at du samtidig ikke lever med hodet for høyt oppe i skyene og er fokusert på jobben du skal utføre akkurat nå.

Det du bør gjøre:

 • check
  Demonstrer hvordan du er forpliktet overfor jobben du er til intervju for.
 • check
  Etter å ha gjort dette, forklar hvordan du ser for deg at din utviklingskurve, samt strategi for å oppnå dine mål vil se ut for den aktuelle stillingen og innenfor firmaet du søker jobb hos.
 • check
  Legg vekt på din interesse for en langsiktig karriere hos det aktuelle firmaet.

Hva du ikke bør gjøre:

 • check
  Ikke uttrykk så mye ambisjon, slik at det ser ut som denne jobben kun er en mellomstasjon for deg. Du er nødt til å vise engasjement.
 • check
  Ikke si at du om fem år er administrerende direktør.
 • check
  Heller ikke si at du “Ønsker å ha din stilling om fem år”, til den som sitter og holder intervjuet.

12. Har du noen spørsmål om stillingen eller firmaet?

Omkring 75 prosent av alle arbeidstakere vil svare “Nei, jeg tror det er alt” til dette spørsmålet.

Dette er en forferdelig respons.

Et slikt spørsmål gir deg en gylden mulighet til å skille deg ut blant mengden og vise din kunnskap og lidenskap for firmaet eller organisasjonen du er til intervju for. Det kan være lurt å alltid ha forberedt et par spørsmål og la det ene dreie seg om informasjon du fant da du gjorde research om bedriften.

Det du bør gjøre:

 • check
  Fokuser ditt spørsmål på bedriften og hva du kan gjøre for dem.
 • check
  Spør om noe du fant ut under prosessen da du gjorde research om bedriften. Dette vil få frem din lidenskap og kunnskap om bedriften.
 • check
  Spør om det er noen grunn for at den som ansetter ikke ville ansatt deg. (Dette kan være litt skremmende å spørre om, men det kan virkelig lønne seg. Det gir deg muligheten til å addresse noe de muligens har tenkt på, men som de ikke har tatt opp.)

Hva du ikke bør gjøre:

 • check
  Aldri si “Nei, jeg tror det er greit”. Ha alltid et par spørsmål klare!
 • check
  Ikke fokuser dine spørsmål på deg selv og hva du kan få fra dem.
 • check
  Ikke spør om fri eller goder for tidlig i ansettelsesprosessen, dette bør vente til du har blitt tilbudt stillingen.
 • check
  Ikke spør om hvor tidlig du kan begynne å søke på andre stillinger i bedriften.

13. Beskriv en situasjon hvor du var uenig i en beslutning. Hvordan gikk du frem?

Ingen kan være enige i alle beslutninger som tas ved en arbeidsplass. Uenigheter er helt i orden, men det er hvordan du handler når de oppstår som betyr noe. (Vi kjenner alle en som alltid liker å ha “møte etter møtet”, der de har støttet en beslutning i det første møtet, men for deretter å undergrave den.)

Få frem at du opptrådte profesjonelt. Vis at du tok opp dine bekymringer på en produktiv måte. Dersom du har et eksempel som viser at du kan påvirke endringen, er det bra - og hvis du ikke gjør det, viser du at du kan støtte en beslutning selv om du mener det er feil (så lenge det ikke er uetisk, umoralsk etc.).

Ethvert firma ønsker ansatte som er villige til å være ærlige og rettferdige, og dele bekymringer og problemer… Men også å stå bak beslutninger og støtte de som om de var enige, selv om de ikke skulle være det.