13 Jobbintervju spørsmål og svar - Mine beste tips

Det kan hende at du føler et stort behov for en rask og enkel innføring til hvordan du kan forberede deg til et jobbintervju, og dette begynner selvfølgelig med å starte å svare på de mest vanlige spørsmålene man kan forvente å bli stilt under et intervju i 2017!
Følgende kommer en oversikt over de 10 mest vanlige spørsmålene du trenger å være forberedt på, samt nyttige tips til hva du bør gjøre og svare, og hva du absolutt ikke bør gjøre på de enkelte spørsmålene, slik at du unngår å gjøre feil som mange jobbsøkere har gjort før deg.
Noen av disse spørsmålene kan kanskje virke som klisjeer og veldig vanlige, men det er garantert at de fortsatt blir spurt under intervju rundt omkring i hele verden.
Det er ikke nødvendig å pugge et svar på forhånd, men det er lurt å tenke over hva du skal svare, slik at du ikke blir helt satt ut under intervjuet. Svarene dine vil virke sikrere og sterkere under et intervju dersom du har forberedt deg på forhånd, er klar over hva du kan forvente under et intervju og har en klar plan på hva du ønsker å legge ekstra vekt på under intervjuet.
Så, la oss komme i gang!
1. Fortell litt om deg selv
Du tror kanskje at denne åpningen på et intervju er utdatert, men det er faktisk et av de mest vanlige tingene å begynne med, og det er fortsatt mange jobbsøkere som blir like tatt på senga av dette spørsmålet hver eneste gang. (Det er samtidig lite sannsynlig at arbeidsgivere slutter å spørre om dette, så det er bare til å begynne å forberede seg.)
Det du bør gjøre:
Hva du ikke bør gjøre:
2. Hvorfor skal vi ansette akkurat deg?
Dette spørsmålet er også utrolig vanlig og det gir deg en gylden mulighet til å kunne stikke deg ut blant mengden og virkelig få vist hvordan nettopp du kan være en styrke for bedriften.
Det viktigste her er å være spesifikk.
Gjør bruk av researchen du har gjort om bedriften og gå nøye gjennom stillingsannonsen for å finne ut eksakt hvorfor de har behov for å fylle denne stillingen. Hvilke problemer/såre punkter trenger den nye ansatte å løse? Din oppgave er å vise hvordan du er den perfekte kandidaten som kan løse problemområdene.
Det du bør gjøre:
Hva du ikke bør gjøre:
3. Hva er dine største styrker?
Dette spørsmålet går nokså rett på sak, derfor burde det ikke være noe problem å svare på. Snakk om en styrke som du vet at selskapet vektlegger.
Det du bør gjøre:
Hva du ikke bør gjøre:
4. Hva er dine verste svakheter?
Dette klassiske spørsmålet blir mange helt satt ut av, men det er det ingen grunn til å bli. Så lenge du ikke nevner en svakhet som også er en av nøkkelkvalitetene for denne stillingen og du samtidig viser at du har tatt grep for å forbedre deg selv, vil det gå bra. Ikke prøv å snakke bort dette spørsmålet.
Det du bør gjøre:
Hva du ikke bør gjøre:
5. Hvor fant du ut om denne jobben?
Oppslagstavler, publikasjoner på nettsider, messer… De fleste mennesker finner sine første jobber på disse måtene, så disse svarene får absolutt ikke varsellampene til å gå.
Men en kandidat som finner hver eneste jobb de har på via generelle utlysninger har mest sannsynlig ikke helt funnet ut hva de ønsker å drive med, eller hvor han eller henne har et mål om å være.
En slik kandidat er kun ute etter en jobb, ofte hvilken som helst jobb.
Derfor bør du ikke bare forklare hvordan du hørte om stillingen. Vis at du fikk vite om stillingen gjennom en kollega, en nåværende arbeidsgiver, ved å holde et øye med bedrifte etc. Få tydelig frem at du har hørt om stillingen fordi du ønsker å jobbe akkurat for denne bedriften.
Arbeidsgivere ønsker ikke å ansette folk som bare har lyst på en hvilken som helst jobb, de ønsker å ansette de som virkelig har lyst til å jobbe for akkurat dem.
6. Hvorfor ønsker du å jobbe for oss?
Personen som er ansvarlig for å ansette prøver å nå til bunnen av dine motivasjoner for å ville ha denne jobben. Er du her kun for en lønnsslipp eller ønsker du faktisk å bli en integrert del av selskaper og vokse sammen med det? Du må vise dem at du ønsker å bli en “del av familien”
Samtidig må du få frem hvordan dine ønsker passer sammen med deres behov.
Det du bør gjøre:
Hva du ikke bør gjøre:
7. Hvorfor sluttet du i din forrige jobb?
Dette spørsmålet kan virkelig få mange jobbsøkere til å bli nervøse. Dersom du ble sparket fra din forrige jobb, er du nødt til å stå for det som er skjedd og vise hva du lærte av en slik erfaring og hvilke grep du har tatt for å takler årsakene til at de lot deg gå.
Dersom du forlot jobben frivillig, bør du sørge for å forklare hvorfor. For eksempel: “Jeg ønsket nye og annerledes utfordringer”. Et tips er da å ta nevne en utfordring som tilbys av selskapet og stillingen du er til intervju for.
Det du bør gjøre:
Hva du ikke bør gjøre:
8. Hva er dine største oppnåelser?
Dette spørsmålet er nokså likt spørsmålet om “dine største styrker”, og kan derfor håndteres på noenlunde samme måte. Du bør helst velge en oppnåelse som fremhever at du besitter de kvalitetene som bedriften vektlegger og som ønskes av den nye personen som skal fylle den utlyste stillingen.
Du vil mest sannsynlig har flere oppnåelser å velge mellom, derfor bør du sørge for at du velger den som vil gi sterkest inntrykk på arbeidsgiver.
Det du bør gjøre:
Hva du ikke bør gjøre:
9. Hva slags arbeidsmiljø trives du best i?
Det kan være tilfelle at du aller helst liker å jobbe på egenhånd… Men dersom jobben du er til intervju for en jobb på et kundesenter, vil ikke dette svaret være til fordel for deg.
Ta derfor et skritt tilbake og tenk på hva slags jobb du søker på og firmaets kultur (for hver bedrift har en kultur, enten den er tiltenkt eller utilsiktet). Dersom fleksibel arbeidstid er viktig for deg, en firmaet ikke tilbyr dette, bør du fokusere på noe annet. Dersom du foretrekker klare linjer og mye støtte, men firmaet forventer at ansatte skal være nokså selvstyrte, fokuser på noe annet.
Finn måter å fremheve hvordan firmaets arbeidsmiljø vil fungere for deg - og dersom du ikke finner noen som helst måter det kan fungere på, bør du absolutt ikke ta jobben, fordi du mest sannsynlig vil ende opp som ulykkelig.
10. Beskriv en vanskelig arbeidssituasjon og hvordan du taklet denne.
Dette er et av de irriterende spørsmålene om atferd som dukker opp på ethvert intervju. Du er nødt til å lagre en suksesshistorie i dine minner for spørsmål som disse. Fortell en historie hvor du taklet et problem suksessfull måte. Nøkkelen er her å få frem en historie som samtidig viser at du innehar de kvalitetene og ferdighetene som kreves for å kunne takle jobben du er til intervju for og at du passer inn i bedriften.
Det du bør gjøre:
Hva du ikke bør gjøre:
11. Hvor ser du deg selv om 5 år?
Mange arbeidssøkere blir tatt på sengen av et slikt spørsmål, fordi det på overflaten kan virke enkelt og greit, men dersom man graver litt dypere ser man fort at det er flere feller man kan falle i.
Du bør helst få frem at du er en person med ambisjoner, men at du samtidig ikke lever med hodet for høyt oppe i skyene og er fokusert på jobben du skal utføre akkurat nå.
Det du bør gjøre:
Hva du ikke bør gjøre:
12. Har du noen spørsmål om stillingen eller firmaet?
Omkring 75 prosent av alle arbeidstakere vil svare “Nei, jeg tror det er alt” til dette spørsmålet.
Dette er en forferdelig respons.
Et slikt spørsmål gir deg en gylden mulighet til å skille deg ut blant mengden og vise din kunnskap og lidenskap for firmaet eller organisasjonen du er til intervju for. Det kan være lurt å alltid ha forberedt et par spørsmål og la det ene dreie seg om informasjon du fant da du gjorde research om bedriften.
Det du bør gjøre:
Hva du ikke bør gjøre:
13. Beskriv en situasjon hvor du var uenig i en beslutning. Hvordan gikk du frem?
Ingen kan være enige i alle beslutninger som tas ved en arbeidsplass. Uenigheter er helt i orden, men det er hvordan du handler når de oppstår som betyr noe. (Vi kjenner alle en som alltid liker å ha “møte etter møtet”, der de har støttet en beslutning i det første møtet, men for deretter å undergrave den.)
Få frem at du opptrådte profesjonelt. Vis at du tok opp dine bekymringer på en produktiv måte. Dersom du har et eksempel som viser at du kan påvirke endringen, er det bra - og hvis du ikke gjør det, viser du at du kan støtte en beslutning selv om du mener det er feil (så lenge det ikke er uetisk, umoralsk etc.).
Ethvert firma ønsker ansatte som er villige til å være ærlige og rettferdige, og dele bekymringer og problemer… Men også å stå bak beslutninger og støtte de som om de var enige, selv om de ikke skulle være det.